Acıgöl Karapınar Konya

Yakup Çetin
2

Bu Hafta sonu Gezi rotamızda Konya'nın Karapınar İlçesi vardı, Karapınar'a gelip de Karapınar'ın göllerini gezmemek olur muydu olmazdı tabi ki'de. Gezimizin ilk bölümünde Meke Krater Gölünü Ziyaret ettik daha sonra gezimizde ikinci durağımız yine krater gölü olan Acıgöl'ü oldu.

Bizi gezdiren Mehmet Hocamızın verdiği bilgilere göre bu gölde Karapınar'ın diğer gölü gibi aynı şekilde krater gölüymüş. Diğer gölden farkı bu gölde sus seviyesi gerçekten çok fazla idi ve dış ortamın soğuğundan dolayı suyun sıcaklığından buhar çıkıyordu ve gölü çevreleyen taşlar sanki bıçakla kesilmiş gibi keskindi. 

Gölün dikkat çekici bir görünümü var nasipse yaz aylarında da gidip daha güzel görünümlerle görmek istiyorum. 

Gezi sonrası İnternet üzerinde göl hakkında bilgileri derleyerek aşağıda aktarıyorum. Ayrıca konunun en alt kısmında ki gezinin albümünü mutlaka izleyin çünkü gezinin tüm fotoğrafları Google+ profilim deki albümümde yer almaktadır.


22.12.2013 Yakup Çetin Gezi Günlüğü


Acıgöl Gezisi Mekanı Hakkında İnternet üzerinden yaptığım derleme bilgiler;


Mehmet Tokgöz 
Çevre ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün Sulama Sahası Koruma Alanlarıı çerçevesinde koruma altına aldığı, Karapınar ilçesinin 8 kilometre kadar doğusunda Karapınar-Ereğli yolu üzerinde bulunan Acıgöl, yolu Karapınar’a düşenlerin uğrak mekanları arasında bulunuyor.

Uzun ekseni bin 750 metre, kısa ekseni ise bin 250 metre olan bir elipsi andıran Acı Göl, burada oluşan volkanik göllerden bir tanesi. Gölün büyük bir volkanik patlama sonucu oluştuğu, derinliğinin ise 300 metreyi geçtiği biliniyor. Ancak Acı Göl’le ilgili ciddi efsaneler de dönüyor. Derinliği bakımından dünyada 3. sırada olduğu belirtilmektedir. Göl, dairevi biçimde olup, yeryüzü ekseninden 70 metre aşağıda olduğu kanıtlanmıştır. Gölün çevresi dik yamaçlarla ve volkanik küllerle kaplıdır. Acı Göl, ismini suyundan almıştır, suyu çok acıdır. Nedeni ise içinde bulundurduğu sülfatlı tuzlardır. Bu nedenle gölde mikrobiyolojik canlılar yaşamamaktadır. Suyun içindeki minarelerden dolayı insan vücudundaki kaşıntı, sivilce, yara ve benzeri rahatsızlıklara iyi geldiği söylenmektedir.

Bu Göl Benim Buyurun Der gibiyim :)
Gölün diğer bir özelliği ise Karapınar’ın kurak yapısına rağmen su seviyesinin yılın dört mevsiminde de aynı kalmasıdır. Bu konu ile ilgili Acı Göl’ün yeraltı kanalları ile Akdeniz’le bağlantısı olduğu rivayet edilmektedir. Karapınar steplerinde çöl havasından bunalmış yerli ve yabancı turistlerin uğrak yerlerinden biri de Acıgöl’dür.

Gelelim Acıgöl'ün efsanesinde;


Alıntı Fotoğraf: Fotokritik Blue_bird
Çok eski zamanlar da bir derviş şu anda Karapınar’ın 8 km kuzey batısında bulunan Acı göl'ün olduğu yere gelir o zamanlarda daha Acıgöl yokmuş ve onun yerine büyük bir dağ ve bu dağın eteklerinde küçük bir köy varmış. 

Bu derviş köylüden ekmek istemiş hangi kapıya vardıysa kovulmuş ve kovalanmış sadece kendisine 2 çocuklu bir gelin köylülerden gizlice ekmek vermiş onu ağırlamış ve ibadet etmesi için olanak sağlamış.

Derviş bu geline demiş ki kızım şimdi burayı terk et ve her ne olursa olsun arkana bakma diye sıkı sıkı tembih etmiş, gelinde bir çocuğunu sırtına diğerinin de elinden tutarak hızlıca köyü terk etmiş.

İşte şimdi efsanevi taşın bulunduğu yere gelince arkasında oluşan bu büyük gürültüyü merak etmiş arakasına bakmış ve köyün bulunduğu dağ yerle bir olmuş hemen önüne dönmesi ile birlikte kendiside şimdiki yerinde taşlaşmış.

Acı Göl ile ilgili en büyük efsane ise Akdeniz ile bağlantısının olduğu ve bu nedenle su seviyesinin yılın her dönenimde aynı kalması.


Acıgöl'de Gezi sırasında çekmiş olduğumuz Tüm Fotoğrafları izlemek için tıklayınız!!!


Acıgöl'de çekmiş olduğumuz Video;



Acıgöl'ün Haritada ki görünümü;

Yorum Gönder

2Yorumlar

  1. Merhaba,
    Acıgölün yeryüzü ekseninden 70 mt. aşağıda olması ne anlama gelmektedir? Merak ettim. Yeryüzü ekseninden neyi kastemiştiniz?
    Selamlar

    YanıtlaSil
  2. @sinanozlem Yerin düz olduğunu düşündüğümüzde, Acıgöl'ün yüzey seviyesi bu yer düzlüğünün 70 mt altında. Su seviyesi azaldığı için bu rakam da gittikçe artıyor tabii.

    YanıtlaSil
Yorum Gönder

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Check Now
Accept !