Ertuğrul Gazi Mescidi - Kuyulu Mescid Sögüt Bilecik

Yakup Çetin
0
03 Mayıs 2015 günü İstanbul Bozkır Karacahisarlılar Derneğimizin düzenlemiş olduğu Bilecek gezisine katılma fırsatım oldu. İstanbul Bozkır Karacahisarlılar Derneğimizin bu gezisini İstanbul Zeytinburnu Belediyesi organize ediyor,. “Kuruluştan, Kurtuluşa” adını taşıyan bu gezilerle Osmanlı İmparatorluğunun kurulduğu Bilecik, Söğüt ve Osmaneli’ye rehber eşliğinde Zeytinburunlu vatandaşların bu yerleri gezip görmesi amaçlanmakta. Bu güzel tarih şuuru gezisine bizlerde misafir olarak katılabildik.

Kendi çekimlerim olan fotoğraf ve videolarımla internetten araştırma yaparak elde ettiğim Ertuğrul Gazi Mescidi - Kuyulu Mescid Sögüt Bilecik hakkındaki bilgileri sizlerle paylaşıyorum.



Söğüt Çayı kenarında bulunan mescit, Ertuğrul Gazi'nin aşiretiyle geldiğinde ilk çadır kurduğu yer olarak rivayet edilir. İçinde kuyu bulunan ve "Kuyulu Mescit" olarak da adlandırılan yapı, 1276 tarihinden önce Ertuğrul Gazi tarafından yaptırılmış, II. Abdülhamit tarafından 1902 yılında aynı temeller üzerine inşa edilmiş ve daha sonraları onarım görmüştür.

Bilecik’te, Osmanlı Devleti’nin ilk mescidi olan Kuyulu Mescit’in kaybolan kuyusu tekrar gün yüzüne çıkarıldı. Söğüt ilçesinde, Osmanlı Devleti’ni kuran Kayı aşiretinin Söğüt’e geldiği dönemde yaptığı ilk mescit olan Kuyulu Mescit, Osmanlı devrinde birkaç defa yıkılınca kuyusu da kayboldu. Aradan asırlar geçtikten sonra kayıp kuyu ortaya çıkarıldı. Mescidin içinde olan 7 metre derinliğindeki kuyu, çevre düzenlemesi sırasında tesadüfen bulundu. Kuyu, içi temizlendikten ve ağız kısmı onarıldıktan sonra ziyarete açıldı.


Mescidin girişindeki “1281 tarihinden önce yapılmıştır” ibaresi, Kayı aşiretinin beyi ve Osman Gazi’nin babası olan Ertuğrul Gazi’nin vefat tarihidir. Kuyunun ne zaman yapıldığı tam olarak bilinmediğinden, Ertuğrul Gazi döneminde yapıldığını vurgulamak için bu ibare kullanılmıştır.

Mescidin orijinal halinin sadece kubbeli kısımdandır, Mescid adını giriş kısmındaki kuyudan almaktadır. Zaman içinde bu kuyunun kaybolması ile birlikte mescide bir de giriş bölümü eklenmiştir ve kayıp kuyunun bu kısmın içinde kalmıştır. 

Mescidin tam girişine kuyu yapılmasının iki sebebi var. Birincisi, insanların su ihtiyacını karşılamak ve abdest almalarını sağlamak. İkinci ve önemli sebebi de Rum Mahallesi’ne kurulan mescide, su alma bahanesi ile gelen gayri müslimlerin İslam’a ısındırılması, ibadetin öğretilmesidir. Yani bu stratejik bir kuyudur. Bu kuyu zaman içinde bakımsızlıktan kaybolmuş. Daha sonra kuyunun bulunduğu kısmın üzerine ek bir mescide giriş bölümü yaptırılmıştır. 

Mescid günümüzden yaklaşık olarak 750 yıl önce yapılmıştır ve bu zaman zarfında birkaç defa yıkılıp yeniden inşa edildiği bilinmektedir, Mescidi, Osmanlı döneminde en son II. Abdülhamit Han yaptırmış. Cumhuriyet döneminde de en son birkaç yıl önce restore edilip günümüzdeki haline getirilmiştir.

Gezinin videosu:

Yorum Gönder

0Yorumlar

Yorum Gönder (0)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Check Now
Accept !