Meke Krater Gölü

Yakup Çetin
0
Bu Hafta sonu Gezi rotamızda Konya'nın Karapınar İlçesi vardı, Karapınar'a gelip de Karapınar'ın göllerini gezmemek olur muydu olmazdı tabi ki'de. Gezimizde ilk durağımız Mekke Krater gölü oldu.

Beni Karapınar'da gezdiren orada öğretmenlik yapan Mehmet Tokgöz kardeşim kısa bir ön bilgi vermişti, Volkanik bir dağ sonrası etiklerinde oluşan göl ve kraterin içinde oluşan küçük bir gölden oluşuyor.

Kraterin içindeki göle çıkamıyoruz nasipse bahara veya yaza tekrar Karapınar gezisi yaparsak o zaman üst kısmını da inceleyeceğiz.


Gezi sonrası İnternet üzerinde göl hakkında bilgileri derleyerek aşağıda aktarıyorum. Ayrıca konunun en alt kısmında ki gezinin albümünü mutlaka izleyin çünkü gezinin tüm fotoğrafları Google+ profilim deki albümümde yer almaktadır.

  23.12.2013 Yakup Çetin Gezi Günlüğü 

Mehmet Tokgöz
Meke Krater Gölü, Konya'nın Karapınar ilçesinde, sönmüş bir volkan kraterinin suyla dolmasıyla oluşan ve ortasında adacıklar bulunan göl. Karapınar-Ereğli yolunun 7. km'sindeki sapaktan 2 km içeridedir. Göl ve birincil krater çukurunun uzunluğu 800 metre, genişliği 500 metredir. Göl 12 metre derinliğindedir.

4-5 milyon yıl önce (Pleistosen çağda) volkanik patlama sonucu oluşan bu krater (piroklastik koni), zamanla suyla dolarak göle dönüşmüş ve daha sonra, günümüzden 9000 yıl önce ikinci bir volkanik patlama ile gölün ortasındaki ikinci volkan konisi oluşmuş, zamanla o da suyla dolarak ikinci bir göle dönüşmüştür.

Üşümüş ben :)
Meke Gölü deniz seviyesinden 981 m yüksekliktedir. Ana Meke'nin ortasında bulunan ve su seviyesinden 50 m yükseklikte olan volkan konisindeki göl 25 m derinliktedir ve suyu tuzludur. Meke Maarı 2005 tarihinde Ramsar Sözleşmesi'nin listesine dahil ettirmiştir.

Adayı oluşturan volkanik kütlenin yapısı, en şiddetli yağmurları bile hemen emecek yeteneğe sahiptir. Meke'nin biçiminin binyıllardır bozulmamasının nedeni budur. Ama son yıllarda Konya havzası'ndaki yeraltı sularının bilinçsiz tüketimi yüzünden yaz aylarında tamamen kurumaktadır. Göçmen kuşların Türkiye üzerinde mola verdiği nadir doğa harikalarımızdan biridir.

Konum : Konya/İç Anadolu Bölgesi/Türkiye
Koordinatlar : 37°41′K 33°38′D
Uzunluk : 800 m
Genişlik : 500m
Ortalama derinlik : 12m
Yüzey rakımı : 981m
Meke Krater Gölünde Gezi sırasında çekmiş olduğumuz Tüm Fotoğrafları izlemek için tıklayınız!!!

Meke Krater Gölünde çekmiş olduğumuz Video;

 

Meke Krater Gölünün Haritada ki görünümü;




Yorum Gönder

0Yorumlar

Yorum Gönder (0)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Check Now
Accept !